The Legend of Zelda: Windwaker HD

100% orginalt. Cover, spilldisc og software instructions.


Anmeldelse
av Eirik Hafskjold, 8. januar 2014

De fleste retrogamere har et nært og kjært forhold til Link fra Zelda-serien, og er du som meg så tar du noen byks av glede på stuegulvet hver gang du popper et nytt spill inn i ditt respektive Nintendo-system. Men når Wind Waker kom på Gamecube en dag i mai i 2003 så ble det mildt sagt mye sterke meninger om seriens plutselige ville og kontroversielle forandringer både i grafikk og spillverden. Forandring fryder sjelden?

Wind Waker HD er jo 100% stilisert i tegneseriestil. Det er ikke “realistisk” som i forgjengerene Ocarina of Time og Majora’s Mask. Her snakker vi barnslig grafikk, animerte bevegelser og fargerike omgivelser – og det er her kritikken lå. Fans ville ha realisme. Det artige derimot er at Wind Waker HD er det spillet i serien som har holdt seg absolutt best. Grafikken er i sin barnslige natur ganske tidløs og ser også idag fin ut i sitt orginale format på Gamecube. Men nå blir det Zelda i HD.

Grundig HD ansiktsløfting

Wind Waker HD er ikke bare en lat oppskalering fra orginalformat til 1080p (som skremmende mange nyversjoner av spill på Playstation 3 var), her snakker vi en fullstendig overhaling med nye assets og modeller av det aller aller meste. Effekter er lagt til, distanse inn i horisonten du kan se er forbedret, sollys er fetere enn aldri før og tåka ser mer realistisk ut enn den noensinne har gjort. Spillet hopper rett og slett ut av tv-skjermen din når det gjelder farge og sjarm – det ser rett og slett fantastisk ut. Krystallklart og nydelig bildekvalitet på hele spillet. Grafikken er enkel men alikevel penere enn det aller meste.

Like magisk som forrige gang

Jeg klarer aldri helt bestemme meg for hvor bra jeg synes dette spillet er, for det er jo som sagt et lite sidespor fra hvordan det pleier å være. Hyrule er oversvømt og man hopper fra den ene tropiske øya til den andre tropiske øya. Man kan kanskje sammenligne dette med Super Mario Sunshine, som høstet like mye kritikk for å strene for mye bort fra det som gjorde Mario 64 så bra. Folk er generelt redd for forandring når det gjelder noe de bryr seg såpass mye om.

Men Wind Waker er bra, kanskje en av de aller beste spillene i serien. Kanskje så høyt opp som topp 3. HD-versjonen har ikke gjort noe annet enn å forsterke denne følelsen. Det Wind Waker (HD) gjør veldig godt er å gi deg en slags følelse av oppdagelse. Det er moro å løse gåter, finne øyer og skjønne hva du skal på de forskjellige stedene. Dette er noe jeg ikke har merket noe særlig til siden Ocarina of Time. Spillet holder deg heller ikke nevneverdig i hånda, du må tenke og oppdage og lære deg selv hva som skal til for å løse neste gåte.

En liten (men stor) forandring

Nintendo har lagt til et par saker i Wind Waker HD som ikke er i orginalversjonen, og en av dem gjør spillet vesentlig lettere. Sånn ca halvveis inn i spillet får du muligheten til å skaffe deg et nytt seil til båten din. Dette seilet gir deg muligheten til å seile dobbelt så fort og du har alltid vinden i ryggen automatisk. Dette føles ikke som juks, det føles som en belønning. Det er også mulig å gå fullstendig glipp av anskaffelen av dette seilet hvis du ikke etterforsker omgivelsene dine i beste Zelda-stil. Jeg liker denne funksjonen og følte den kom inn i spillet på akkurat riktig tidspunkt.

Zelda Online – flaskepost

Etter at Nintendo introduserte sitt online community Miiverse så har de sakte men sikkert begynt å snike inn litt onlinefunksjonalitet i spillene sine. Wind Waker HD er ikkenoe unntak. Her kan du kaste ut flaskepost med selvskrevne brev og bilder på havet som andre spille kan finne. Du vil også selv se mengder med flaskepost flyte rundt når du er på eventyr, og sjansen er stor for at du faktisk tar den lille omveien det krever for å plukke den opp og lese hva de andre har skrevet. Noen ganger er det hint og tips mens andre ganger er det bare kontaktsøkende fjas. Det er en artig liten tilleggsfunksjon de har lagt til for å tvinne deg sammen med andre Zelda-fans, helt uten å ødelegge opplevelsen du selv har. Mer av dette senere takk.