• Tittel: Battlezone
  • Platform: Windows 95
  • Media: 1x PC-CD
  • Utgitt: 1998

Komplett orginalt spill i big-box. Esken er i relativt god stand, noe bruksslitasje. I esken er det cd-cover med spillet på orginal cd. Orginal bruksanvisning følger også med.


 

Anmeldelse
12. Januar 2014 av Eirik Hafskjold

Noen som husker arcade-spillet Battlezone fra 80-tallet med sin grønne simplistiske vektorgrafikk? Vel det er ikke det vi skal snakke om nå, det er Activision sin ekstremt velbygde oppfølger som kom på markedet sent på 90-tallet. 1998 for å være eksakt. Og jeg husker enda følelsen jeg fikk da jeg dyttet plata i cd-rom’en og fikk servert en intro cinematic på høyde med hva Blizzard leverte på den tiden. Ikke værst med andre ord. Episk.

Du kan se traileren under her, og i motsetning til de fleste andre trailere så leverer denne akkurat det du kommer til å oppleve når du setter igang spillet, med noe nedtonet grafikk selvfølgelig.

Battlezone var faktisk ganske så unikt når det kom, og har etter min mening enda ikke fått noen skikkelig arvtager i samme sjanger (med unntak av sin egen oppfølger, Battlezone II). Den enkleste måten å forklare gameplayet på er å si “Red Alert i 3D”.

Kald krig i rommet

Historien er ganske så enkel, men samtidig veldig festlig. Vi befinner oss på 1960-tallet faktisk hvor verden og romkappløpet har tatt en litt annen retning enn den gjorde i virkeligheten. Et spesielt biometall har havnet på jorden etter noen meteornedslag, og både det amerikanske og russiske militæret har brukt dette til å utvikle ny teknologi og lage avanserte militære kjøretøy egnet til kamp på andre planeter. Når det går tomt for biometall på jorden, så bærer det ut i solsystemet vårt for å grave etter mer, og det er her det blir konflikter. Man vil i løpet av spillets campaign prøve seg som både ‘American National Space Defense Force (NSDF)’ og ‘Soviet Cosmos Colonist Army (CCA)’ og får derfor sett handlingen fra to forskjellige synspunkt. Dette fungerer ypperlig og holder spillet interresant hele veien.

3D Real-Time Strategy

Du kan som sagt sammenligne gameplayet i Battlezone med f.eks Starcraft og Red Alert. Du er en strategisk kommandør, men istedenfor å se alt fra et isometrisk perspektiv – så foregår det hele i full 3D på lik linje som førstepersons shootere. Du styrer deg selv og kan fritt tusle rundt på de enorme kartene du spiller på. Det artige er at du har et ganske avansert kontrollsystem. Du skal bygge kjøretøy, bygninger, sette ut forsvar, sette opp flere baser og forske på oppgraderinger. Du skal også kontrollere og gi ordre til dine militære kjøretøyer mens du selv kjører sammen med dem og slåss i din egen tanks. Det er genialt.

La meg gi deg et eksempel på hvordan du spiller en match. Du blir plassert på Mars i en enkel Scout med minigun. Du har fått tildelt en mobil base som du må plassere en taktisk sted, gjerne i nærheten av ressurser som er biometall og gass. Du plasserer basen din og den bygger seg opp av seg selv. Nå åpner det seg flere valg, og du velger å bygge en ‘Scavenger’ som du setter ut over en gasslomme. Denne vil nå automatisk produsere gass. Du bygger en ‘Scavenger’ til og setter den til å samle biometall som ligger på overflaten over hele kartet. Du vil måtte forsvare denne selv inntil du har fler kjøretøy. Nå er det på tide å bygge et par turrets som du kan sette ut for å forsvare basen din. Dette gjør du ved hjelp av et menysystem, og alt skjer automatisk. Du plasserer ut ved å peke på bakken der du vil ha ting til å skje, og gir kjøretøy ordre som “Follow / Attack / Deploy / Defend”.

Kaotisk og festlig krigføring

Du skjønner tegninga? Etter du har produsert litt har du flere bygninger og flere valg, og du har nå laget deg et lite kavalri av tanks, tunge roboter og artilleri. Så da er det bare å enten sende dem i krig på egen hånd ved hjelp av kart og waypoints, eller rett og slett be de følge etter deg og bli med på frontlinjene selv. For på andre siden av kartet er jo motstanderen din som har drevet med nøyaktig det samme som deg i en halvtimes tid. Sjansene er vel store for at dere allerede har skutt litt på hverandre mens du forsvarte “Scavengeren” din. Slagene som følger er av kaotisk natur, men alikevel gøy. Du bestemmer i høyeste grad hva dine kjøretøy skal foreta seg – men det er ofte at dum AI frustrerer. Men dette blir en del av spillet og du lærer å kompensere for det. Taperen returnerer til basen sin om han klarer, og vinnerer samler opp alt biometallet som de ødelagte kjøretøyene la igjen. Så er det bare å repetere til den beste strategisten vinner.

Når kjøretøyet ditt blir ødelagt forresten, så blir du skutt noen hundre meter til hvers. Du dør ikke i et kjøretøy om du ikke blir snipet av en annen karakter mellom cockpiten. Du faller sakte ned i fallskjerm og kan tilkalle et nytt kjøretøy til å hente deg.

battlezone_gameplay_01